Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2010

Το "λικέρ του έρωτα" από άγρια βατόμουρα

Την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου εντυπωσιάστε τον σύντροφό σας χαρίζοντάς του το «λικέρ του έρωτα». Ενα πραγματικά μοναδικό ποτό, που στα συστατικά του κρύβει όλα εκείνα τα μικρά μυστικά που προκαλούν τη γεύση και αναστατώνουν τα συναισθήματα.

Οπως εξηγεί στην «Espresso» ο γνωστός ποτοποιός Βλάσης Φιλιπόππουλος, το μυστικό του λικέρ βρίσκεται στα φρούτα από τα οποία φτιάχνεται, αλλά και σε μια παμπάλαια συνταγή που βρήκε μέσα στα μπαούλα της εταιρείας του, η οποία χρονολογείται από το 1826.

«Είναι πραγματικά ένα ερωτικό ποτό», λέει ο κ. Φιλιπόππουλος. «Το χρώμα, η μυρωδιά, αλλά και η γεύση του ξυπνούν τις αισθήσεις. Ενα ποτηράκι είναι αρκετό για να ερωτευτείς ξανά τον άνθρωπό σου».

Το «λικέρ του έρωτα» ή «parfait amour», όπως το λένε οι Γάλλοι, φτιάχνεται από βατόμουρα. Οσο πιο άγρια τόσο πιο ερωτικό και το απόσταγμά τους. «Το μυστικό για ένα τόσο ερωτικό ποτό βρίσκεται στα άγρια βατόμουρα, που την καλύτερη ποικιλία τους τη βρίσκουμε στην ορεινή Κορινθία. Μάλιστα, εκτός από μαύρα, βάζουμε σε κατάλληλη δοσολογία και κόκκινα. Η ανάμειξη αυτή, που στη δική μας συνταγή είναι 70% μαύρα βατόμουρα, 30% κόκκινα, μας χαρίζει εκείνο το μαύρο-μπλε χρώμα στο λικέρ που το κάνει να ξεχωρίζει».

Ο κ. Φιλιπόππουλος είναι ένας από τους ελάχιστους παραδοσιακούς ποτοποιούς των ημερών μας. «Ολα τα λικέρ αλλά και το ούζο, που φτιάχνουμε με τον παραδοσιακό κλασικό τρόπο, είναι από συνταγές που είχε καλά φυλάξει ο γιος του ιδρυτή της εταιρείας μας, Κωνσταντίνος Παναγιωτάκης. Ανάμεσα σε αυτές βρήκα και το “λικέρ του έρωτα”, που μόλις το έφτιαξα και το δοκίμασα, τότε κατάλαβα γιατί το είχε ονομάσει έτσι. Εμείς εδώ δεν παίζουμε με τη γεύση του καταναλωτή, γιατί θέλουμε να δοκιμάζει τα ποτά μας και να παραμένει για ώρα η φρεσκάδα μέσα στο στόμα του. Αυτή την ιδιότητα έχει και το ερωτικό μας ποτό...» ΘΑΝΟΣ ΜΑΚΡΟΓΑΜΒΡΑΚΗΣ
Φωτ.: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΟΛΦΟΜΗΤΣΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ΕΛΕΥΘΕΡΑ τα σχόλια σας χωρίς να είναι υβριστικά. ΔΕΝ δημοσιεύονται διαφημιστικά σχόλια.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...