Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010

Νηστίσιμες συνταγές για τη Σαρακοστή από τους Chef του ΙΕΚ ΔΟΜΗ



Οι Chef του ΙΕΚ ΔΟΜΗ, δημιούργησαν για εσάς μια σειρά από κλασσικές συνταγές για τη σαρακοστή, που σας συστήνουμε να τις δοκιμάστε ανεπιφύλακτα. Οι συνταγές τους, θα συντροφεύσουν ευχάριστα και πρωτότυπα το τραπέζι σας καθ’ όλη τη διάρκεια της σαρακοστής, προσφέροντάς σας μια ξεχωριστή γαστραιμαργική απόλαυση. Νηστίσιμα και νόστιμα λοιπόν από τους Chef του ΙΕΚ ΔΟΜΗ, που πρόσφατα άλλωστε με τις δημιουργίες τους, απέσπασαν 19 χρυσά βραβεία, σε διεθνή διαγωνισμό. Info: ΙΕΚ ΔΟΜΗ, Χ. Τρικούπη 17, Αθήνα, Τ. 210 3840 552, www.iekdomi.gr
Α. Κρεμώδες ρύζι αγγελόψαρου  με μικρές σουπιές  και σαφράν
600 γρ (1lb 5 oz) κρεμμύδι
½ σκελίδα σκόρδου, ξεφλουδισμένη
200 γρ (7 oz) ρύζι αρμπόριο
1 λίτρο (1 3/4 pts) ζωμό ψαριού
1 ουρά αγγελόψαρου,  κομμένη σε κύβους
στρείδια
2 συκώτια αγγελόψαρου
6 σουπιές
120 ml (4 fl oz 1 κουταλάκι του γλυκού) λευκό κρασί
λίγα νήματα σαφράν
30 ml (2 κουταλιές της σούπας) εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του  γλυκού βούτυρο
1 κουταλάκι του  γλυκού μασκαρπόνε


Σοτάρετε τους κύβους ουράς αγγελόψαρου μαζί με το συκώτι αγγελόψαρου και αφήστε τα στην άκρη.

Τοποθετήστε το βούτυρο  και το λάδι σε ένα ταψί με χοντρό πάτο, προσθέστε το κρεμμύδι και σοτάρετε αργά χωρίς να το αφήσετε να ροδίσει. Προσθέστε το ρύζι και το λευκό κρασί, αφήστε να το απορροφήσει και προσθέστε σταδιακά το ζωμό, ελέγχοντας το μαγείρεμα.

Περίπου πέντε λεπτά  πριν να είναι έτοιμο, προσθέστε το σαφράν και τα κομμάτια ψαριού μαζί με το αγγελόψαρο. Τέλος, προσθέστε το ρύζι και μια κουταλιά τυρί μασκαρπόνε.

Τοποθετήστε το ρύζι σε ένα ίσιο πιάτο, διακοσμώντας το με τις σοταρισμένες σουπιές και  μερικά στρείδια.  Σκορπίστε ίνες σαφράν πάνω στο ρύζι.


Β.  Πατάτες με μύδια, καλαμαράκια και  ντομάτα
500 γραμ. πατάτες
500 γραμ. καλαμαράκια  καθαρισμένα ή σουπιές
500 γραμ. μύδια (φρέσκα  ή κατεψυγμένα)
1 πράσινη και 1 κόκκινη πιπεριά
2 ξερά κρεμμύδια
4 ώριμες ντομάτες
2 σκελίδες σκόρδο
? γρ. σαφράν σκόνη
½ ματσάκι ψιλοκομμένο  μαϊντανό
1/3 φλιτζανιού λευκό  κρασί
ελαιόλαδο
αλάτι & πιπέρι

Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο και τις πιπεριές και  τα σοτάρουμε σε 4-5 κουταλιές της  σούπας ελαιόλαδο. Κόβουμε τα καλαμαράκια  ή τις σουπιές σε μικρότερα  κομμάτια και τα προσθέτουμε μαζί με το σαφράν στο σοταρισμένο κρεμμύδι. Αφήνουμε για λίγα λεπτά σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας συνέχεια και σβήνουμε με το κρασί.

Κόβουμε τις πατάτες  σε κύβους, και τις ρίχνουμε στη  κατσαρόλα μαζί με 2 φλιτζάνια νερό. Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά 20 – 30 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες και τα θαλασσινά.

Στη συνέχεια ρίχνουμε στο φαγητό τα μύδια και βράζουμε άλλα 3-4 λεπτά. Γαρνίρουμε με ψιλοκομμένο  φρέσκο μαϊντανό.



Γ. Ριζότο με μύδια
Ριζότο με μύδια
1 κιλό μύδια με  το κέλυφος
1 κουταλάκι λάδι
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο, χοντροκομμένο
1 ποτηράκι λευκό  κρασί
Για το ριζότο
1 κουταλιά ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1-2 σκελίδες σκόρδο  ψιλοκομμένο
350 γρ. ρύζι
1 λίτρο ζωμό λαχανικών
αλάτι, πιπέρι

Ξεπλένετε τα μύδια  με άφθονο νερό. Ζεσταίνετε το λάδι σε ένα τηγάνι, προσθέτετε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα σοτάρετε. Προσθέτετε το λευκό κρασί και τα μύδια. Δυναμώνετε τη φωτιά μέχρι ν΄ ανοίξουν τα μύδια. Στη συνέχεια τα σουρώνετε και  κρατάτε τους χυμούς από το τηγάνι. Αφαιρείτε το κέλυφος από τα μύδια. Μην προσπαθήσετε να ανοίξετε όσα μύδια έχουν παραμείνει κλειστά, πετάξετε τα. Ετοιμάζετε το ριζότο. Ζεσταίνετε το λάδι και σοτάρετε ελαφρώς τα κρεμμύδια και το σκόρδο για 5 λεπτά. Προσθέτετε το ρύζι και ανακατεύετε σε πολύ χαμηλή φωτιά. Στο μεταξύ ζεσταίνετε το ζωμό λαχανικών.
Προσθέτετε του  χυμούς που έχετε κρατήσει από  τα μύδια καθώς και το ζωμό, μέχρι  να καλυφθεί το ρύζι. Βράζετε το ρύζι μέχρι να απορροφήσει όλα τα υγρά και έπειτα προσθέτετε αλατοπίπερο και ζωμό με το κουτάλι. Συνεχίζετε να προσθέτετε ζωμό μέχρι να μαλακώσει το ρύζι και στη συνέχεια το ρίχνετε στα καθαρισμένα μύδια και ανακατεύετε. Φροντίστε να κρατήσετε λίγα μύδια με κέλυφος για το γαρνίρισμα και αρκετό ζωμό, ώστε να το προσθέσετε στο τέλος, αν χρειαστεί για να μην γίνει το ριζότο σας πολύ στεγνό.


Δ. Σαλάτα με καλαμαράκια  και πολύχρωμες πιπεριές

1 κιλό καλαμάρια
3 σκελίδες σκόρδο
3 κουταλιές ξίδι
2 λεμόνια
4 κουταλιές ελαιόλαδο
5 κλωναράκια μαϊντανό
1 πράσινη πιπεριά
1 κόκκινη πιπεριά
αλάτι, πιπέρι

Καθαρίζετε τα καλαμάρια, αφαιρείτε το κόκαλο και τη σακούλα  με τη μελάνη. Τα πλένετε καλά και  τα βράζετε σε άφθονο νερό για 1 ώρα  περίπου. Τα στραγγίζετε και τα κόβετε σε φέτες. Τα βάζετε σε ένα μπολ και  προσθέτετε αλατοπίπερο, ξίδι, λάδι, σκόρδο, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και τις τέλος τις πιπεριές σε μικρές λωρίδες. Σκεπάζετε καλά το μπολ με διαφανή μεμβράνη και το βάζετε στο ψυγείο μέχρι την ώρα που θα σερβίρετε.

Ε. Χταποδόρυζο με πράσα  και μπακαλιάρο (προαιρετικά)

1 χταπόδι καθαρισμένο
2 κουτ. της σούπας  ξίδι
½ φλιτζάνι λευκό  κρασί
½ φιλέτο μπακαλιάρου (προαιρετικά)
2 πράσα, κομμένα  σε ροδέλες
4 φρέσκα κρεμμυδάκια  ψιλοκομμένα
3 φλιτζάνια ρύζι  τύπου Καρολίνα
2/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Πλένουμε και βράζουμε το χταπόδι σε νερό μαζί με το ξίδι και το κρασί για 1 ώρα. Κρατάμε το ζωμό και ψιλοκόβουμε το χταπόδι. Βράζουμε το ψάρι για 15 λεπτά σε αλατισμένο νερό, κρατάμε το νερό και ψιλοκόβουμε το ψάρι. Ζεσταίνουμε το μισό λάδι και σοτάρουμε για 5 λεπτά τα κρεμμυδάκια και τα πράσα. Τα βάζουμε σε ταψάκι και τα ψήνουμε για 20 λεπτά στους 200 βαθμούς. Ανακατεύουμε τους ζωμούς και κρατάμε 6 φλιτζάνια. Τα ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα μαζί με το υπόλοιπο λάδι και βράζουμε εκεί το ρύζι μέχρι να απορροφήσει όλο το υγρό. Προσθέτουμε το χταπόδι (και το ψάρι), ανακατεύουμε και αφήνουμε για 10 λεπτά. Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και το μίγμα των ψημένων κρεμμυδιών και πράσων.
ΣΤ. Φετουτσίνια με γαρίδες, σκόρδο και πέστο  βασιλικού και  μέντας
700 γρ. φετουτσίνια πράσινα (με σπανάκι)
700 γρ. μεγάλες ωμές  γαρίδες ξεφλουδισμένες
3 κουταλιές σκόρδο  ψιλοκομμένο
4 ½ φλιτζάνια φρέσκα  φύλλα βασιλικό
1 ½ φλιτζάνια φρέσκα  φύλλα μέντας
3/4 φλιτζάνι καρύδι  καΒουρδισμένο και τριμμένο
6 κουταλιές φρεσκοτριμμένο τυρί παρμεζάνα
2 κουταλιές ελαιόλαδο

Αλέθουμε στο μπλέντερ το βασιλικό, τη μέντα, τα καρύδια, την  παρμεζάνα και 1,5 κουταλιά σκόρδο.

Βαθμιαία προσθέτουμε 1 φλιτζάνι λάδι και αλέθουμε, ώσπου  το πέστο να αναμιχθεί καλά. Το μεταφέρουμε  σε ένα μπολ. Βάζουμε αλάτι και πιπέρι. (Μπορεί να γίνει μέχρι και τρεις μέρες πριν: τυλίγουμε το μπολ με πλαστικό φύλλο που να εφάπτεται στην επιφάνεια του πε'στο και το παγώνουμε. Το φέρνουμε σε θερμοκρασία περιβάλλοντος πριν τη χρήση.)

Βράζουμε το ζυμαρικό. Στο μεταξύ ζεσταίνουμε 2 κουταλιές λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε τις γαρίδες και 1 ½ κουταλιά σκόρδο. Σοτάρουμε ώσπου να γίνουν οι γαρίδες, περίπου 3-4 λεπτά. Τις βγάζουμε από τη φωτιά.
Στραγγίζουμε το ζυμαρικό και το επαναφέρουμε στην κατσαρόλα του. Προσθέτουμε το πέστο και ανακατεύουμε. Μεταφέρουμε το μίγμα σε ένα μεγάλο μπολ. Βάζουμε τις γαρίδες πάνω στο ζυμαρικό και σερβίρουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ΕΛΕΥΘΕΡΑ τα σχόλια σας χωρίς να είναι υβριστικά. ΔΕΝ δημοσιεύονται διαφημιστικά σχόλια.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...