Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2010

Το φίλτρο της νιότης

Ερευνητές από το McMaster University δημιούργησαν ένα cocktail συστατικών που προλαμβάνει συγκεκριμένα στάδια της διαδικασίας της γήρανσης. «Όπως τελικά μαθαίνουμε, η γήρανση περιορίζει τις ικανότητές μας σωματικά και πνευματικά. Η σωματική φθορά είναι το κύριο χαρακτηριστικό της γήρανσης», λέει ο καθηγητής βιολογίας David Rollo. Το μίγμα συστατικών που δημιούργησαν οι συνεργάτες του αυξάνει τη δράση των μιτοχονδρίων που παρέχουν περισσότερη ενέργεια και περιορίζει τη δράση των «ελευθέρων ριζών» που ευθύνονται για τη γήρανση.

Χρησιμοποιώντας κομματάκια παξιμαδιού μέσα στο cocktail οι ερευνητές τάισαν γερασμένα ποντίκια και διαπίστωσαν ότι η φυσική τους κατάσταση βελτιώθηκε σημαντικά. Λιγότερο δραστήρια, κατά 50% περίπου ήταν όσα δεν δοκίμασαν το θαυματουργό cocktail. Τα συστατικά του μπορεί εύκολα να τα βρει κάποιος σε καταστήματα που πουλούν είδη υγιεινής διατροφής, βιταμίνες και συμπληρώματα διατροφής. Το cocktail περιλάμβανε βιταμίνες B1, C, D, E, acetylsalicylic acid, beta carotene, φολικό οξύ, σκόρδο, ρίζα ginger , ginkgo biloba, ginseng, απόσταγμα πράσινου τραγιού, μαγνήσιο, μελατονίνη, κάλιο, μουρουνέλαιο και έλαιο από λιναρόσπορο. Όλα αυτά χρησιμοποιήθηκαν για να αναχαιτίσουν τους πέντε μηχανισμούς που ευθύνονται για τη διαδικασία της γήρανσης.
Οι εξελίξεις αυτές ενθαρρύνουν κι άλλους επιστήμονες να αναζητήσουν συμπληρώματα που θα ανακόψουν τη διαδικασία. Θυμίζουμε ότι οι περισσότερες από τις βασικές αιτίες θνησιμότητας είναι στενά συνδεδεμένες με τη δράση των «ελευθέρων ριζών» και τη γήρανση. Πρόκειται για φθορές που προκαλούν τις καρδιακές παθήσεις, τα εγκεφαλικά, το διαβήτη, πολλούς καρκίνους, ασθένειες του νευρικού συστήματος και του ανοσοποιητικού. Η επιτυχημένη παρέμβαση στη διαδικασία της γήρανσης σώζει ανθρώπινες ζωές.
Επιμέλεια: Ελένη Σενδόνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ΕΛΕΥΘΕΡΑ τα σχόλια σας χωρίς να είναι υβριστικά. ΔΕΝ δημοσιεύονται διαφημιστικά σχόλια.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...