Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

McQueen: Δύσκολα θα βρεθεί ο επόμενος…

O κόσμος της μόδας έχασε ένα genius, έναν έξυπνο αλλά ιδιαίτερα ευαίσθητο άνθρωπο, όπως λένε οι φίλοι του. Κι εκείνος όμως είχε χάσει, σε μικρό χρονικό διάστημα, τρεις γυναίκες της ζωής του, μία κολλητή φίλη που τον βοήθησε να ξεκινήσει την καριέρα του, μία θεία που η εικόνα της ήταν παρούσα σε όλες τις επιδείξεις του και την πολυαγαπημένη του μητέρα.
«Ήταν ένας ευφάνταστος σχεδιαστής και τα shows του καθήλωναν το κοινό» δήλωσε ο επικεφαλής του Paris Couture Federation, Didier Grumbach. «Ήταν τολμηρός, αυθεντικός, συναρπαστικός», παραδέχτηκε ο John Galliano. Ο τέσσερις φορές “British Designer of the Year” έδωσε τραγικό τέλος στη ζωή του μέσα στην γκαρνταρόμπα του αφήνοντας και σημείωμα στην οικογένειά του. Κάποιοι πιστεύουν ότι δύσκολα θα βρεθεί αντικαταστάτης στον οίκο του αλλά και στο χώρο της Υψηλής Ραπτικής. Ο Alexander McQueen, με αληθινό όνομα Lee, ήταν καλλιτεχνικός διευθυντής του οίκου του που άνηκε στον όμιλο Gucci.
«Ήταν ιδιοφυία. Η απώλεια είναι τραγική» δήλωσε η εκκεντρική, πολιτικοποιημένη βρετανίδα συνάδελφός του Katherine Hamnett. Η Kate Moss, μέσω εκπροσώπου, είπε ότι βρίσκεται σε κατάσταση σοκ από την ώρα που ενημερώθηκε. «Ποιος ξέρει; Ίσως μετά από τόσο φλερτ με το θάνατο, άρχισε να του φαίνεται ελκυστικός. Τα ρούχα του συνδέονταν συχνά με το θάνατο», είπε ο Karl Lagerfeld. Πρόσθεσε ωστόσο ότι η δουλειά του ήταν πολύ ενδιαφέρουσα, ποτέ "banal". Η Alexandra Shulman, συντάκτρια της βρετανικής Vogue, είπε: «Επηρέασε μια ολόκληρη γενιά σχεδιαστών. Η φαντασία του δεν είχε όρια, καθώς γέμιζε κάθε συλλογή του με απίστευτες δημιουργίες. Για πολλούς ο Lee θεωρείται φυσιογνωμία στο χώρο της μόδας. Φίλοι λένε ότι πέρα από το πολλές φορές «σκοτεινό» θέμα των συλλογών του, ο ίδιος ήταν πολύ «φωτεινός» χαρακτήρας.
Ξεκίνησε την καριέρα του ως ράπτης στον οίκο Savile Row, όπου λέγεται ότι άφησε τη σφραγίδα του σχεδιάζοντας ένα εκπληκτικό σακάκι για τον πρίγκιπα Κάρολο. «Ήταν ένας πρωτοπόρος οραματιστής. Μας άνοιξε νέες προοπτικές.», είπε το αφεντικό του Francois-Henri Pinault (σύζυγος της Salma Hayek), που ηγείται του Gucci group (McQueen, YSL, Gucci, Balenciaga, Stella McCartney, Boucheron κ.τ.λ.). Ακόμα και ο πρώην συνέταιρος του βασιλιά της μόδας Yves Saint Laurent, o Pierre Berge, επαίνεσε το ταλέντο του, τονίζοντας ότι ο McQueen ήταν καλλιτέχνης. Και για τον McQueen ο Saint Laurent ήταν πηγή έμπνευσης και όπως έχει πει: «ο λόγος για τον οποίο ασχολήθηκε με τη μόδα». «Για μένα η μόδα πρέπει να προφητεύει το μέλλον. Αυτό έκανε και ο Yves στα 60s και τα 70s», έχει δηλώσει ο McQueen. Η τελευταία του συλλογή για την Άνοιξη/Καλοκαίρι 2010, εμπνευσμένη από τους εξωγήινους και τα ερπετά, θεωρείται μία από τις καλύτερές του.
Επιμέλεια: Ελένη Σενδόνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ΕΛΕΥΘΕΡΑ τα σχόλια σας χωρίς να είναι υβριστικά. ΔΕΝ δημοσιεύονται διαφημιστικά σχόλια.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...