Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2010

Από τα μαστιγώματα στα λουλούδια και τα σοκολατάκια


Εχουν απομείνει λιγότερες από 24 ώρες για να αρχίσουν οι ερωτευμένοι να ανταλλάσσουν φιλιά, κάρτες και λουλούδια, όμως αν ανατρέξει κανείς στα βιβλία της Ιστορίας θα εντυπωσιαστεί βλέποντας πώς έφτασε μια παγανιστική γιορτή γονιμότητας να εξελιχθεί σε μία από τις πιο εμπορευματοποιημένες μέρες του χρόνου...

Προχριστιανική εποχή: Στην αρχαία Ρώμη, στις 13, 14 και 15 Φεβρουαρίου εορτάζονταν τα Λουπερκάλια, μια παγανιστική γιορτή της γονιμότητας. Αυτή φαίνεται ότι υπήρξε η βάση για τον εορτασμό του έρωτα τη συγκεκριμένη ημερομηνία. Βέβαια, την εποχή εκείνη εορταζόταν με εντελώς διαφορετικό τρόπο. Σύμφωνα με τον Νόελ Λένσκι, καθηγητή Κλασικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, οι νεαροί άντρες έβγαζαν τα ρούχα τους και μαστίγωναν τα οπίσθια των νεαρών γυναικών για να βελτιώσουν τη γονιμότητά τους!

197 μ.Χ.: Ενας χριστιανός ονόματι Βαλεντίνος του Τέρνι γίνεται μάρτυρας στις 14 Φεβρουαρίου, υπό τη βασιλεία του αυτοκράτορα Αυρήλιου. Φυλακίζεται, βασανίζεται και αποκεφαλίζεται στην κεντρική οδό Φλαμίνια της Ρώμης, ως τιμωρία για τη χριστιανοσύνη του.

289 μ.Χ.: Αλλος ένας χριστιανός, ονόματι Βαλεντίνος της Ρώμης, γίνεται μάρτυρας στις 14 Φεβρουαρίου, αυτή τη φορά υπό τη βασιλεία του αυτοκράτορα Κλαύδιου. Ο εν λόγω ιερέας ή επίσκοπος της πόλης συλλαμβάνεται, φυλακίζεται και βασανίζεται επειδή προσφέρει βοήθεια στους φυλακισμένους.

496 μ.Χ.: Ο τότε Πάπας Γελάσιος ανακηρύσσει τη 14η Φεβρουαρίου ως την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, μια ημέρα γιορτής για τους χριστιανούς.

1400 μ.Χ.: Την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου ανοίγει τις πόρτες του στο Παρίσι το ανώτατο δικαστήριο της αγάπης, το οποίο εκδικάζει μονάχα ζητήματα καρδιάς: συμβόλαια γάμου, διαζύγια, απιστίες, κακομεταχειρίσεις συντρόφων.

1601 μ.Χ.: Η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου έχει καθιερωθεί πλέον στη λαϊκή συνείδηση, τόσο που ο Γουίλιαμ Σαίξπηρ την αναφέρει σε έναν στίχο του Αμλετ.

Μέσα 18ου αιώνα: Η ανταλλαγή ερωτικών σημειωμάτων γίνεται συνήθεια στην Αγγλία. Τα σημειώματα αυτά ήταν οι πρόδρομοι των σημερινών ευχετήριων καρτών.

1913 μ.Χ.: Η Hallmark Cards, η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής καρτών στην Αμερική, τυπώνει την πρώτη ευχετήρια κάρτα που είναι αφιερωμένη στη γιορτή των ερωτευμένων.

Μέσα δεκαετίας του '80: Η εμπορευματοποίηση της γιορτής κορυφώνεται. Μετά τα σοκολατάκια, τα λουλούδια και τις κάρτες, σειρά έχει η βιομηχανία των διαμαντιών που αρχίζει να προωθεί τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου ως ημέρα προσφοράς κοσμημάτων.

2009 μ.Χ.: Η γιορτή των ερωτευμένων αποφέρει τζίρο λιανικών πωλήσεων ύψους 14,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

2010 μ.Χ.: Περίπου ένα δισεκατομμύριο ευχετήριες κάρτες υπολογίζεται ότι θα σταλούν φέτος σε όλο τον κόσμο, κάνοντας τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου τη δεύτερη πιο εορταζόμενη σε επίπεδο ανταλλαγής καρτών μετά τα Χριστούγεννα. ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ΕΛΕΥΘΕΡΑ τα σχόλια σας χωρίς να είναι υβριστικά. ΔΕΝ δημοσιεύονται διαφημιστικά σχόλια.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...