Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2010

Τάκης Μπιμπέλας: Ο (Παριζιάνος) γκουρού της φωτογραφίας

Ζει και εργάζεται ως φωτογράφος στο Παρίσι. Ενσταντανέ του φιλοξενούνται στα κορυφαία περιοδικά του πλανήτη αλλά και σε κορυφαία μουσεία και γκαλερί. Στον φακό του αιχμαλωτίζει τους μεγαλύτερους πρωταγωνιστές της showbiz. Η αλήθεια είναι ότι προτιμά πιο εναλλακτικούς, λιγότερο «καμένους» και πολυφωτογραφημένους... 

Τα γυμνά του κλείνουν το μάτι στο στιλ. Ο Ελληνας γκουρού της φωτογραφίας Τάκης Μπιμπέλας, γνωστός ανά την Ευρώπη ως Takis Bibelas, είχε το καλλιτεχνικό μικρόβιο από παιδί. «Η φιλοσοφία μου είναι να επιχειρώ να κάνω το αντίθετο από τους υπόλοιπους» δήλωνε προ καιρού σε συνέντευξή του, κάτι που ακολουθεί πιστά. Είναι πάγια τακτική του.

Αποτυπώνει τους stars σε πιο ανέμελες στιγμές τους. Το μακιγιάζ των προσώπων που αιχμαλωτίζει στον φακό του δεν τον απασχολεί ιδιαίτερα, εκτός κι αν μιλάμε για editorial μόδας. Λεπτολόγος, όταν δεν φωτογραφίζει, χαλαρώνει δίπλα στο κύμα και επιδίδεται στο surfing, που είναι το αγαπημένο του χόμπι, αλλά όχι στην Ελλάδα, στο δεύτερο σπίτι του, έναν στιλάτο χώρο στη Νοτιοδυτική Γαλλία. Εκεί έχει όλον τον χρόνο στη διάθεσή του για να «φιλτράρει» στο μυαλό του τα κινηματογραφικά και τα φωτογραφικά του projects. «Κύμα νερού» άλλωστε χαρακτήρισε μία έκθεσή του. 

Ηρεμος, λατρεύει τον ήχο, τον παλμό, την εικόνα των κυμάτων. Αν για τους περισσότερους η μόδα και το υγρό στοιχείο αποτελούν δύο διαφορετικούς μικρόκοσμους, για εκείνον είναι ένα και το αυτό. «Ο κόσμος μας είναι φτιαγμένος από νερό» τονίζει στις συνεντεύξεις του. Εξιτάρεται από αυτό. Εκτός από τη Γαλλία, λατρεύει τα ταξίδια στη Σρι Λάνκα. Κάθεται χαλαρός σε απομονωμένες παραλίες της και ποτέ δεν ακούει μουσική. Δεν υπάρχει λόγος. Ολα είναι τόσο υπέροχα φτιαγμένα από τον Θεό, που οτιδήποτε άλλο θα του αποσπούσε τη σιωπή. Ο 44χρονος καλλιτέχνης εκείνες τις ώρες αποζητεί απλώς τη σιωπή.

Γεννημένος στην Αθήνα, ο Τάκης Μπιμπέλας από παιδί είχε μυηθεί στην τέχνη της φωτογραφίας. Αφού ολοκλήρωσε τις πανεπιστημιακές σπουδές του στην Επικοινωνιολογία και την Κοινωνιολογία στον Καναδά, ξεκίνησε να ταξιδεύει. Περιπλανήθηκε στην Ασία, φωτογράφισε ό,τι τον άγγιζε και αποφάσισε να αποτυπώσει τα «θαύματα» που έβλεπε με τη φωτογραφική μηχανή του. Περιοδικά-βίβλοι του lifestyle, όπως το «Jalouse», το «Tattler», το «Nylon», αλλά και τα μεγαλύτερα περιοδικά μόδας φιλοξενούν τα αριστουργηματικά καρέ του.

Δουλειές του έχουν φιλοξενηθεί μεταξύ άλλων στο περίφημο παρισινό κέντρο Georges Pompidou («Red Death»), στην γκαλερί Alain Le Gailard («Heteroclito»), στο Musee de Guethary («Assamblage d’ Images»), το «Glow in the Dark» στην Gallery Thierry Marlat Paris και αλλού.

Τα φιλμάκια του έχουν γράψει ιστορία. Η καμπάνια του για την Trussardi Jeans έχει γραφτεί με χρυσές σελίδες στην ιστορία του γνωστού ιταλικού οίκου μόδας. Τοp models όπως η Melanie Thierry, η τραγουδίστρια Misca Barton, ο γνωστός ηθοποιός Patrick Dempsey, o Devandra Barnhard, η Lou Doillon, η Aissa Maiga, o Μiki Dora, ο Dylan Moren, o Ηugh Dancy, το δίδυμο Lady an bird, κατά κόσμον Bardi και Keren Anna, μεταξύ άλλων έχουν αφεθεί στα μαγικά χέρια του.

Οσο για τη σχέση μόδας και Τέχνης, θεωρεί πως μεταξύ τους «είναι ερωτευμένες». Στις δέκα φωτογραφίες που βγάζει θεωρεί ότι μία αξίζει. Αυτά σε ό,τι αφορά τα editorials -και όχι μόνο- μόδας για τα οποία είναι περιζήτητος. Οσον αφορά τα προσωπικά του, κάθε φορά που θέλει να φωτογραφήσει κάποιον οικείο του, βγάζει μία φωτογραφία και σπανιότερα, όταν θέλει κάτι παραπάνω από μία λήψη για να την προσθέσει στο άλμπουμ του, άλλη μία επιπλέον.  ΝΤΟΝΑΤΕΛΛΑ ΑΔΑΜΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ΕΛΕΥΘΕΡΑ τα σχόλια σας χωρίς να είναι υβριστικά. ΔΕΝ δημοσιεύονται διαφημιστικά σχόλια.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...