Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2010

Haute couture: Οταν μιλάει το Παρίσι!

Αμαζόνες, φιγούρες τύπου «Avatar» και εκλεπτυσμένα cowgirls είχαν φέτος την τιμητική τους στην πασαρέλα της γαλλικής Εβδομάδας Μόδας. Παρά το γεγονός ότι πολλά σόου διοργανώθηκαν σε πιο low profile τοποθεσίες σε σχέση με την περσινή σεζόν, φαίνεται πως τίποτα -ούτε καν η οικονομική κρίση- δεν κατάφερε να μπλοκάρει το δημιουργικό ταλέντο των πιο φημισμένων σχεδιαστών υψηλής ραπτικής του κόσμου.

Ο Christian Dior ήταν ο πρώτος μεγάλος οίκος που βγήκε στην αρένα της παριζιάνικης Εβδομάδας Υψηλής Ραπτικής, με τον διευθυντή δημιουργικού του John Galliano να εντυπωσιάζει τους δύσκολους κριτές της πρώτης σειράς με ένα καθαρά θεατρικό haute couture show. Υπό τους ήχους καλπασμών, τα μοντέλα παρουσίασαν το όραμα του σχεδιαστή για τη σεζόν άνοιξη-καλοκαίρι 2010, που ήταν εμπνευσμένο από το περίφημο New Look που πρωτοπαρουσίασε ο Dior το 1947. Παντελόνια ιππασίας, μεσάτα σακάκια, ασφυκτικά στενά σύνολα στη μέση και δαντελένιες φούστες απέκτησαν πιο μοντέρνα υπόσταση χάρη σε χτενίσματα-υπερπαραγωγή.

Σε πλήρη αντίθεση, η κολεξιόν Giorgio Armani Prive χαρακτηριζόταν από αιθέριες δημιουργίες από μουσελίνα, εμπνευσμένες από τον νυχτερινό ουρανό, με μοτίβα όπως το μισοφέγγαρο να φιγουράρουν σε ρούχα και αξεσουάρ.

Η μεγάλη έκπληξη ήρθε όμως από τον Καρλ Λάγκερφελντ, η κολεξιόν του οποίου για λογαριασμό του οίκου Chanel παραδόξως δεν περιελάμβανε το περίφημο «μικρό μαύρο φόρεμα» και γενικότερα τίποτα στο αγαπημένο μαύρο χρώμα του σχεδιαστή. Στην κολεξιόν του κυριάρχησε το ροζ, που σε συνδυασμό με έντονες μεταλλικές πινελιές και χτενίσματα τύπου Lady Gaga δημιουργούσε ένα άκρως «neon baroque» αποτέλεσμα. 

Αναμφίβολα, τις εντυπώσεις έκλεψε το «enfant terrible» της γαλλικής haute couture, ο Jean Paul Gaultier. Αντλώντας έμπνευση από τους Αζτέκους αλλά και το «Avatar», ο Γάλλος σχεδιαστής παρουσίασε ένα fashion show που θύμιζε περισσότερο μεξικάνικη φιέστα. Γιγάντια σομπρέρο, χειροποίητες δερμάτινες δημιουργίες και καουμπόικες μπότες συμπλήρωναν -παραδόξως- μοναδικά τις extravagant βραδινές δημιουργίες από φτερά και πούπουλα, αποτυπώνοντας για άλλη μία φορά την αγάπη του Γκοτιέ για την υπερβολή.


Αξεσουάρ ...Και στην κορφή καπέλα!
Βαριά κοσμήματα που θυμίζουν θησαυρούς των Αζτέκων, καπέλα βγαλμένα απευθείας από τα κινηματογραφικά πλατό ταινιών επιστημονικής φαντασίας, γάντια που θα μπορούσαν άνετα να αποτελούν εξάρτυση πολεμιστή συμπλήρωναν τις δημιουργίες των σχεδιαστών στην Εβδομάδα Υψηλής Ραπτικής που ολοκληρώθηκε προ ημερών στο Παρίσι. Στα παπούτσια και στις τσάντες κυριάρχησαν οι space μεταλλιζέ αποχρώσεις, ωστόσο μεγαλύτερη έμφαση δόθηκε για μία ακόμη χρονιά από όλους τους σχεδιαστές στα καπέλα. Είτε με το κλασικό βέλος είτε σε ινδιάνικο ύφος, απογείωναν τις δημιουργίες δίνοντάς τους ένα πιο ιδιαίτερο στιλ. Οσο για τα κοσμήματα, αυτά έκαναν αισθητή την παρουσία τους λόγω του ιδιαίτερου όγκου και της λάμψης τους.

ΠΕΤΡΙΝΑ ΚΑΛΑΜΒΟΚΙΔΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ΕΛΕΥΘΕΡΑ τα σχόλια σας χωρίς να είναι υβριστικά. ΔΕΝ δημοσιεύονται διαφημιστικά σχόλια.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...