Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2010

Και οι εννιά ήταν... λευκές

Φωτογραφία
Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση του αμερικανικού περιοδικού «Vanity Fair» να φιλοξενήσει μόνο λευκές ηθοποιούς στο εξώφυλλο του τεύχους του που είναι αφιερωμένο στο Χόλιγουντ. Κάθε χρονιά, λίγο πριν από την απονομή των Όσκαρ, εδώ και 16 χρόνια το περιοδικό αυτό κάνει ένα αφιέρωμα στα ανερχόμενα αστέρια της κινηματογραφικής βιομηχανίας. Φέτος επέλεξε εννέα νεαρές ηθοποιούς για να κοσμήσει το εξώφυλλό του και σε αυτές δεν περιέλαβε ούτε μια μαύρη, παρ΄ ότι το 2009 αναδείχθηκαν αρκετές από αυτές, όπως η Ζόε Σαλντάνα που πρωταγωνίστησε στο «Άβαταρ» και το «Σταρ Τρεκ», δύο από τις πιο επιτυχημένες ταινίες της χρονιάς και η Γκαμπούρι Σιντιμπέ που ξεχώρισε με τον ρόλο της στην ταινία «Ρrecious».
Τα συμπεράσματα. Η εφημερίδα «Guardian» υπενθυμίζει ότι συνήθως σε τέτοιου είδους φωτογραφήσεις εργάζονται πολλοί συντάκτες και επιμελητές. Άρα τρία μπορεί να είναι τα συμπεράσματα. Είτε κανείς δεν παρατήρησε ότι στο εξώφυλλο με «τις σταρ της επόμενης δεκαετίας» δεν υπάρχει ούτε μια μαύρη ηθοποιός η οποία να ικανοποιεί τα αισθητικά κριτήρια του περιοδικού είτε δεν το πρόσεξαν είτε απλά δεν τους ένοιαξε.
Το «Vanity Fair» θεωρεί ότι δεν υπάρχει ούτε μια νεαρή μαύρη ηθοποιός που πρόκειται να ξεχωρίσει τα επόμενα χρόνια; αναρωτιούνται πολλοί. «Το μέλλον είναι εντελώς λευκό;», ρωτά η Μενελίκ Σαμπάζ, ιδρύτρια του φεστιβάλ Μαύρων Ταινιών. «Φυσικά και υπάρχουν πολλές καλές νέες ηθοποιοί που θα μπορούσαν να έχουν επιλέξει». Η φωτογραφία την οποία πήρε η Άνι Λίμποβιτς κινείται σε παλ χρώματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ΕΛΕΥΘΕΡΑ τα σχόλια σας χωρίς να είναι υβριστικά. ΔΕΝ δημοσιεύονται διαφημιστικά σχόλια.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...