Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2010

Ένα κινηματογραφικό άρωμα

Το 2006 στο γαλλικό film “Prête-moi ta main”, ένας άνδρας με ραγισμένη καρδιά που εργάζεται ως αρωματοποιός αναμιγνύει ένα άρωμα βασισμένο στη μυρωδιά της ιδανικής γυναίκας που τον εγκατέλειψε. Αναμιγνύει νότες που του τη θυμίζουν, συμπεριλαμβανομένης της τερεβινθίνης που η ίδια χρησιμοποιούσε στη δουλειά της ως συντηρητής αντικών. Στο έργο, όχι μόνο ξανακερδίζει την καρδιά της αγαπημένης του αλλά και το άρωμα γίνεται εμπορική επιτυχία.
Τέσσερα χρόνια μετά η ζωή μιμείται την τέχνη. Η γυναίκα που πρωταγωνιστούσε σε κείνη την ταινία ήταν η γαλλίδα ηθοποιός Charlotte Gainsbourg, που είναι η μούσα του σχεδιαστή Nicolas Ghesquière για το πολυαναμενόμενο άρωμα Balenciaga Paris του γνωστού οίκου. Το άρωμα είναι πολύ απλό και βασισμένο κυρίως σε μια ασυνήθιστη νότα που προκύπτει από τα φύλλα της βιολέτας.

«Υπάρχει κάτι πικρό στη βιολέτα. Το αποκαλούμε “un faux ami”, δηλαδή έναν ψεύτικο φίλο, επειδή είναι όμορφο αλλά πολύ παράξενο και πολύ δυνατό άρωμα», λέει ο Ghesquière. Όπως εξηγεί ο αρωματοποιός Olivier Polge, «άρεσε πολύ στον Nicolas η ξύλινη και αιχμηρή φύση του αρώματος του φύλλου της βιολέτας». Ο Polge, που έχει φτιάξει το Flowerbomb και το Eau Mega του οίκου Viktor & Rolf, συνδύασε τη βιολέτα με περγαμόντο, βρύα βελανιδιάς, πατσουλί και labdanum, για να φτιάξει μία μυρωδιά που θυμίζει δέρμα. Μπορεί να είναι το πρώτο άρωμα επί καλλιτεχνικής διεύθυνσης Ghesquière, όμως ο οίκος Balenciaga έχει λαμπρή ιστορία στα αρώματα με πιο γνωστό το κλασικό “Le Dix”.

Επιμέλεια: Ελένη Σενδόνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ΕΛΕΥΘΕΡΑ τα σχόλια σας χωρίς να είναι υβριστικά. ΔΕΝ δημοσιεύονται διαφημιστικά σχόλια.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...