Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2010

Η δίαιτα των καπνιστών

Ασπίδα για τις γονιδιακές μεταλλάξεις που οδηγούν στη δημιουργία καρκινικών όγκων στους πνεύμονες αποδεικνύεται η σωστή διατροφή. Ερευνητές του Ινστιτούτου Αναπνευστικών Ερευνών Lovelace στην Αλμπουκέρκι, που εξέτασαν τις περιπτώσεις 1.100 καπνιστών και πρώην καπνιστών, δημιούργησαν έναν «μπούσουλα» σωστής διατροφής, ειδικά για καπνιστές, με στόχο να τους βοηθήσουν, όσο αυτό είναι δυνατό, να τρώνε με τέτοιο τρόπο ώστε να προστατεύουν τους πνεύμονές τους.

Για να πετύχουν το σκοπό τους, δηλαδή τη δημιουργία του οδηγού σωστής διατροφής του καπνιστή, έθεσαν ένα ερωτηματολόγιο στους εθελοντές. Από τις απαντήσεις ξεχώρισαν 21 στοιχεία της διατροφής των εθελοντών και οδηγήθηκαν στη δημιουργία του καταλόγου. 

Οπως λοιπόν προτείνουν, η κατανάλωση λαχανικών που περιέχουν φολικό οξύ, το οποίο βρίσκουμε στο σπανάκι, τις σαλάτες, τα όσπρια και το συκώτι, αλλά και πράσινα φυλλώδη λαχανικά, προστατεύει τον οργανισμό, μειώνοντας τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του πνεύμονα. 

Το ίδιο διαπιστώθηκε ότι συνέβη, αν και σε μικρότερο βαθμό, σε αυτούς που έκαναν χρήση πολυβιταμινών που περιείχαν βιταμίνες C, Α και Κ, λουτεΐνη, φολικό οξύ και καροτινοειδή. Φυσικά οι ειδικοί συστήνουν ως καλύτερη την πρώτη λύση, παρά τη δεύτερη, δεδομένου ότι κανένα υποκατάστατο δεν είναι το ίδιο αποτελεσματικό με τη λήψη των απαραίτητων συστατικών απευθείας από τη φύση.

Αλλωστε, μελέτη που έγινε πρόσφατα έδειξε ότι τα συμπληρώματα με βάση τα καροτινοειδή ήταν ουσιαστικά μη σημαντικά στην πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα. Ολοι οι ειδικοί λοιπόν συμφωνούν ότι θα πρέπει να λαμβάνουμε τα ευεργετικά συστατικά μέσα από τις φυσικές πηγές, δηλαδή να τα συμπεριλαμβάνουμε στη διατροφή μας, και να αποφεύγουμε τα συμπληρώματα. Επίσης τονίζουν ότι η μειωμένη λήψη φολικού οξέως και στο παρελθόν είχε συνδεθεί με καρκίνο του πνεύμονα σε νυν και πρώην καπνιστές.  ΚΑΤΙΑ ΓΙΑΠΑΛΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ΕΛΕΥΘΕΡΑ τα σχόλια σας χωρίς να είναι υβριστικά. ΔΕΝ δημοσιεύονται διαφημιστικά σχόλια.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...