Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2010

Ευρωπαϊκή γραμμή στήριξης παιδιών και εφήβων

Τα προβλήματα ψυχικής υγείας της παιδικής και εφηβικής ηλικίας είναι συχνά και αφορούν μεγάλο αριθμό παιδιών και εφήβων. Επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι ο επιπολασμός των ψυχικών διαταραχών ανέρχεται στο 10-20% του συνόλου των παιδιών και εφήβων. Από αυτό το ποσοστό, το 10% αφορά σοβαρά και χρόνια προβλήματα ψυχικής υγείας. Ως εκ τούτου η ανάγκη για πρόληψη είναι μεγάλη.

Η «Γραμμή στήριξης παιδιών και εφήβων 116 111» λειτουργώντας προς αυτή την κατεύθυνση παρέχει τη δυνατότητα σε παιδιά και εφήβους να εκφράσουν τις ανησυχίες τους, να ζητήσουν βοήθεια για θέματα που τους απασχολούν, να ενημερωθούν για τα δικαιώματά τους, να επικοινωνήσουν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και να παραπεμφθούν σε κοινοτικές υπηρεσίες, όταν κρίνεται απαραίτητο.

Ο ευρωπαϊκός αριθμός 116 111 είναι ένας αριθμός ατελούς κλήσης, τον οποίο μπορεί να καλέσει παιδί ή έφηβος μέχρι 18 ετών τόσο από σταθερό όσο και από κινητό τηλέφωνο. Η υπηρεσία λειτουργεί από Δευτέρα έως και Παρασκευή από τις 14:00μμ έως τις 20:30μμ με την προοπτική να διευρυνθεί η λειτουργία της και τις πρωινές ώρες.
Στις κλήσεις απαντούν εξειδικευμένοι σύμβουλοι ψυχικής υγείας σε θέματα παιδιών και εφήβων.

Μέχρι σήμερα ο αριθμός έχει εκχωρηθεί σε 14 τηλεφωνικές γραμμές 14 ευρωπαϊκών χωρών (Φιλανδία, Πορτογαλία, Σουηδία, Ουγγαρία, Δανία, Τσεχία, Βουλγαρία, Γερμανία, Ιρλανδία, Σλοβακία, Ρουμανία, Πολωνία, Ελλάδα και Εσθονία). Οι συντονισμένες ευρωπαϊκές προσπάθειες θα βοηθήσουν στην προώθηση των δικαιωμάτων των παιδιών, όπου και αν ζουν, για φροντίδα και λήψη βοήθειας, όταν την έχουν ανάγκη.

Η Ε.Ψ.Υ.Π.Ε στηρίζει το δικαίωμα των παιδιών να τηλεφωνήσουν και να πάρουν βοήθεια για όποιο θέμα τους απασχολεί, όπου και αν βρίσκονται.

Η ιστορία του αριθμού
Τον Μάρτιο του 2006 ο διεθνής οργανισμός Child Helpline International (CHI) (www.childhelplineinternational.org) κατέθεσε επισήμως αίτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την υιοθέτηση του αριθμού 116 111 ως κοινό ευρωπαϊκό αριθμό χωρίς χρέωση για τις γραμμές βοήθειας για παιδιά εξασφαλίζοντας ότι οι γραμμές βοήθειας θα λειτουργούν ως μια εναρμονισμένη υπηρεσία κοινωνικής ωφέλειας. Στις 29 Οκτωβρίου 2007 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την απόφαση 2007/698/ΕΚ επισήμως όρισε τον κοινό αριθμό 116 111 για τις γραμμές βοήθειας που απευθύνονται σε παιδιά που έχουν ανάγκη βοήθειας, φροντίδας και προστασίας, ώστε τα παιδιά, όπου και αν ζουν, να έχουν τη δυνατότητα να εκφράσουν τις ανησυχίες τους, τις δυσκολίες τους και να ζητήσουν βοήθεια από ειδικούς για θέματα που τα απασχολούν.

H Eταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (Ε.Ψ.Υ.Π.Ε), συνεχίζοντας τις προσπάθειές της για παροχή βοήθειας σε παιδιά και εφήβους που έχουν ανάγκη, υπέβαλε αίτηση στη Διεύθυνση Τηλεπικοινωνιών της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (Ε.Ε.Τ.Τ.) για την ανάληψη της λειτουργίας του κοινού ευρωπαϊκού αριθμού 116111, ο οποίος και της εκχωρήθηκε στις 21 Μαρτίου 2008 (Α.Π.: 472/167/21-3-2008), για να λειτουργήσει ο αριθμός από τη «Γραμμή-Σύνδεσμο».

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με την κα Βασιλική Κονδύλη, παιδοψυχίατρο της Συμβουλευτικής Τηλεφωνικής Γραμμής, τηλ: 210 6431488, email: grammi1177@epsype.gr


Η Τηλεφωνική Συμβουλευτική Υπηρεσία της Ε.Ψ.Υ.Π.Ε που συμπεριλαμβάνει τη «Γραμμή-Σύνδεσμο 801 801 1177», η οποία λειτουργεί πλέον αποκλειστικά για γονείς και για οποιονδήποτε ενήλικα επιθυμεί να μιλήσει για θέματα σχετικά με παιδιά και εφήβους, και τη «Γραμμή στήριξης παιδιών και εφήβων 116 111», που απευθύνεται αποκλειστικά σε παιδιά και εφήβους, λειτουργεί με τη χρηματοδότηση και την εποπτεία του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Το έργο της «Γραμμής στήριξης παιδιών και εφήβων 116 111» στηρίζουν οι χορηγοί:
ΑΒ Βασιλόπουλος, Ίδρυμα Marfin, ΟΤΕ, ΑΕΚ.

Ατέλεια για τον αριθμό 116111 προσφέρουν οι εταιρείες:
Cosmote A.E., Wind Hellas, Vodafone-Panafon A.E, Forthnet, Vivodi, On Telecoms A.E., Cosmoline, .Hellas Online, Cyta Hellas A.E.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ΕΛΕΥΘΕΡΑ τα σχόλια σας χωρίς να είναι υβριστικά. ΔΕΝ δημοσιεύονται διαφημιστικά σχόλια.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...