Παρασκευή, 5 Φεβρουαρίου 2010

Κοσμήματα στην Εβδομάδα Υψηλής Ραπτικής

Chanel Couture με κοσμήματα Boucheron
Μία σειρά από εκθαμβωτικά κοσμήματα με πολύτιμους λίθους, εμπνευσμένα από το ζωικό βασίλειο αλλά και την τέχνη του χορού, παρουσιάστηκαν στα πλαίσια της Εβδομάδας Υψηλής Ραπτικής στο Παρίσι. Οι δημιουργοί τους θέλησαν να μας μεταφέρουν στον φανταστικό κόσμο τους που αυτή τη σεζόν βρίσκεται ανάμεσα σε χορευτές του “Cirque du Soleil” και σε πεταλούδες ή μέλισσες που φτερουγίζουν στη γαλλική εξοχή. Ασυνήθιστα πετράδια τράβηξαν την προσοχή των προσκεκλημένων στα events.
O οίκος Boucheron παρουσίασε μία συλλογή από μάσκες σε στυλ pavé (μικρά πετράδια τοποθετημένα πολύ κοντά το ένα στο άλλο, με μεταλλικές χάνδρες μεταξύ τους από το μέταλλο που αποτελεί τη βάση του κοσμήματος), διαμαντένια δάκρυα από τη σειρά “Water World”, και κομμάτια που θύμιζαν τη λαμπερή παρουσία του Elvis στο Las Vegas. Όσο για τα 20 κομμάτια που ήταν εμπνευσμένα από το Cirque du Soleil αγοράστηκαν από τον καναδό ιδρυτή του, Guy Laliberté, για τα 25 γενέθλια αυτού του μοναδικού χορευτικού γκρουπ. Βεβαίως, μόνο ένας θιασώτης του Cirque du Soleil μπορεί να κατανοήσει από ποια παράσταση προκύπτει το κάθε κολιέ ή από πού προέρχονται τα φτερά της θρυλικής ζαφειρένιας σαύρας. Για τους άλλους απλά αποτελούν πολύχρωμα, αστραφτερά κομψοτεχνήματα.
Οι πεταλούδες, ήταν από την άλλη το «θέμα» του οίκου Van Cleef & Arpels, που παρουσίασε τα φτερωτά κοσμήματά του πάνω σε floral τοίχους ή μέσα σε κλουβιά, ώστε να ξεχωρίζουν τα σχεδόν διάφανα φτερά τους. Η επιτηδευμένη δουλειά έκανε τα κομμάτια της συλλογής να ξεπερνούν το status των ωραίων αντικειμένων και να γίνονται αντικείμενα που στέλνουν μηνύματα, όπως τα περισσότερα έργα τέχνης. Κάποιες μισόκλειστες, μέσα στο κουκούλι, πεταλούδες στέλνουν το μήνυμα της μεταμόρφωσης. Πολλές από τις πεταλούδες του Van Cleef & Arpels είναι εμπνευσμένες από τον αισθησιασμό που βγαίνει μέσα από τα διηγήματα του ρώσου Vladimir Nabokov, ο οποίος είχε ιδιαίτερη αδυναμία στα έντομα και στα νεαρά κορίτσια.
Για τον οίκο Chaumet το πιο εντυπωσιακό έντομο είναι η μέλισσα και γι’ αυτό το έκανε κόσμημα με πετράδια στο χρώμα του μελιού. Ένα δαχτυλίδι και ένα βραχιόλι με θέμα τη μέλισσα έκαναν τη διαφορά αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι πολλά κοσμήματα είναι ξεχωριστά έργα τέχνης.
Επιμέλεια: Ελένη Σενδόνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ΕΛΕΥΘΕΡΑ τα σχόλια σας χωρίς να είναι υβριστικά. ΔΕΝ δημοσιεύονται διαφημιστικά σχόλια.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...