Κυριακή 7 Μαρτίου 2010

Ανεξίτηλες ζωγραφιές για κορμιά-πίνακες

Τα τελευταία χρόνια κυκλοφορούν και... στα καλύτερα σπίτια, αφού η μόδα τους έχει πάρει διαστάσεις πανδημίας, από την οποία ελάχιστοι -νεαρής ηλικίας και όχι μόνο- ξεφεύγουν! Από την Αντζελίνα Τζολί μέχρι -προσφάτως- και την κόρη της Αντζελας Δημητρίου, την Ολγα, και από τους αθλητές μέχρι και τα μοντέλα, όλοι έχουν το τατού τους!

«Ο,τι γράφει δεν ξεγράφει» επέμεναν οι παλιοί. Και μπορεί οι εμπνευστές της συγκεκριμένης ρήσης να μην είχαν στο μυαλό τους τα τατουάζ, ωστόσο η συγκεκριμένη φράση τους ταιριάζει γάντι! Γιατί αν το πάρετε απόφαση και «χτυπήσετε» ένα τατού -ακολουθώντας το ρεύμα της εποχής-, δύσκολα θα το ξεφορτωθείτε! Ο ορισμός άλλωστε είναι σαφής: μόνιμο σημάδι ή σχέδιο που γίνεται με τη βοήθεια βελόνας. Η βελόνα τρυπάει το δέρμα, απελευθερώνει μικροσκοπικές σταγόνες έγχρωμης μελάνης κι έτσι σχηματίζει στην επιδερμίδα σχέδια και ζωγραφιές. Η δερματοστιξία θεωρείται από πολλούς μορφή τέχνης και ίσως να είναι. Σ’ αυτό όμως που όλοι συμφωνούν είναι ότι αποτελεί έναν τρόπο διαφοροποίησης αλλά και εκδήλωσης των επιθυμιών και των συναισθημάτων μας.


«Θεϊκά φυλαχτά» ή απλά στολίδια

Τα τατουάζ και τα τρυπήματα έχουν αποτελέσει δημοφιλείς μορφές «διακόσμησης» του σώματος για χιλιάδες χρόνια. Οι Αιγύπτιοι έκαναν τατουάζ το 2000 π.Χ. Το σημάδεμα στην αρχαιότητα λεγόταν στίξη (χτύπημα) ή κατάστιξη και η πράξη στιγματισμός. Το σημάδεμα του σώματος λεγόταν δερματοστιξία. Η λέξη όμως που χρησιμοποιείται ευρέως είναι η λέξη τατουάζ και από την οποία είναι γνωστή η όλη διαδικασία. Η λέξη τατουάζ προέρχεται από τη λέξη tattoo, παράφραση της λέξης tattawing των Μαορί (Νέα Ζηλανδία). Στην πολυνησιακή διάλεκτο η λέξη «Τα» σημαίνει σχέδιο και «Ατουάζ» δηλώνει «αυτόν που δίνει πνοή στα πλάσματα της γης»! Με άλλα λόγια, τατουάζ σημαίνει «το σχέδιο που σου δίνει την προστασία των θεών»!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ΕΛΕΥΘΕΡΑ τα σχόλια σας χωρίς να είναι υβριστικά. ΔΕΝ δημοσιεύονται διαφημιστικά σχόλια.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...