Σάββατο 7 Αυγούστου 2010

Αυτός, και όχι η Σανέλ, απελευθέρωσε τις γυναίκες


Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΡΟΥΖΑΚΗ

Μια επιγραφή τοποθετημένη σ' ένα κομψό αναλόγιο έξω από την είσοδο του Μουσείου Petit Palais στο Παρίσι προειδοποιεί τον κόσμο που στέκεται υπομονετικά σε τεράστιες ουρές: «Θα χρειαστεί να περιμένετε έως και δύο ώρες».

Τα «επαναστατικά» γυναικεία ρούχα που δημιούργησε με «δάνεια» από την αυστηρή ανδρική μόδαΟι ανυποψίαστοι, που αντικρίζουν από τη λεωφόρο Ουίνστον Τσόρτσιλ τις ουρές από fashion victims, Γιαπωνέζους τουρίστες και οικογένειες με μικρά παιδιά νομίζουν πως το Μουσείο Καλών Τεχνών της πόλης του Παρισιού φιλοξενεί το έργο κάποιου μετρ της ζωγραφικής. Ενα τεράστιο πανό λύνει την απορία: «Αναδρομική έκθεση Ιβ Σεν - Λοράν: 11 Μαρτίου έως 29 Αυγούστου». Είναι η πρώτη φορά στη Γαλλία που ένας σχεδιαστής μόδας (έφυγε από τη ζωή 72 ετών πριν από δύο χρόνια) περνά τις πύλες ενός μουσείου. Είχε προηγηθεί το 1983 μια μικρότερης κλίμακας αναδρομική έκθεσή του στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης.

Οσοι αντέξουν την ορθοστασία στην ουρά και βρεθούν στο εσωτερικό του μουσείου έρχονται αντιμέτωποι με μια φαντασμαγορική έκθεση. Ακόμα κι αν δεν ανήκεις στους φοιτητές, που σχεδιάζουν σιωπηλοί σ' ένα μπλοκάκι τις δημιουργίες του μόδιστρου, ή τους εξπέρ της μόδας, που περιφέρονται και σχολιάζουν το είδος των υφασμάτων που χρησιμοποίησε και τις μικρές ή μεγάλες επαναστατικές «χειρονομίες» των σχεδίων του, μπορείς να κατανοήσεις την ευφυΐα του και την προσφορά του.

Περισσότερα από 307 μοντέλα υψηλής ραπτικής και πρετ-α-πορτέ εκτίθενται. Σημείο εκκίνησης, τα ρούχα της διάσημης συλλογής «Trapeze» (γεωμετρικό σχέδιο φορέματος φαρδύ στους ώμους) που ο Ιβ Σεν - Λοράν σχεδίασε το 1958 στο εντυπωσιακό ξεκίνημά του στον Οίκο Ντιόρ. Και κατακλείδα, οι εντυπωσιακές βραδινές τουαλέτες που παρουσίασε το 2002.
Το στήσιμο και η επιμέλεια της έκθεσης παραπέμπουν σε μια γιγαντιαία θεατρική παράσταση. Δίπλα στα οργιαστικά χρώματα και στα ευφάνταστα σχέδια των φορεμάτων, μια σειρά από φωτογραφίες, σχέδια και ντοκιμαντέρ αποκαλύπτουν το ιστορικό πλαίσιο, τις επιρροές που δέχτηκε ο σχεδιαστής από τις κοινωνικές αλλαγές και την τέχνη της εποχής του. Ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στις ανδρόγυνες δημιουργίες του, στην τολμηρή φεμινιστική του επιλογή να σχεδιάσει γυναικεία ρούχα με «δάνεια» από το αυστηρό βασίλειο της ανδρικής μόδας.

Το περίφημο «Smoking» του, το τολμηρό ταξίντο για γυναίκες που σχεδίασε το 1966, βρίσκεται σε περίοπτη θέση. «Λέμε συχνά ότι η Σανέλ απελευθέρωσε τις γυναίκες. Είναι αλήθεια. Λίγα χρόνια αργότερα ο Ιβ Σεν - Λοράν θα τους έδινε τη δύναμη και την αυτοπεποίθηση που τους αναλογούσε. Ηταν εκείνος που αγωνίστηκε περισσότερο από αρκετούς άλλους για την ισότητα των φύλων και για την αναγνώριση μιας γυναίκας μοντέρνας που δεν ήταν πια αντικείμενο αλλά ενεργό μέλος στη ζωή του καιρού της, ελεύθερη να διακηρύττει το γούστο και τις πεποιθήσεις της», σημειώνει στον κατάλογο της έκθεσης ο συνεργάτης και σύντροφος του σχεδιαστή Πιερ Μπερζέ, αυτός που πρόσφατα έγινε συνιδιοκτήτης της «Le Monde».

Μια ολόκληρη αίθουσα είναι αφιερωμένη στην υπέρτατη μούσα του σχεδιαστή, συνώνυμη της γαλλικής φινέτσας, Κατρίν Ντενέβ. Στο κέντρο της στέκει το κομψό φόρεμα από μαύρο σατέν και κρεμ ιβουάρ που φορούσε στην περίφημη ταινία του Λουίς Μπουνιουέλ «Η ωραία της ημέρας». Μία ακόμα αίθουσα με τίτλο «Μέσα από τον καθρέφτη της τέχνης» φιλοξενεί τα φορέματα που δημιούργησε βασισμένος σε πίνακες κορυφαίων ζωγράφων, τις γεωμετρικές φόρμες του Πιτ Μόντριαν, τα γυναικεία πορτρέτα του Πικάσο ή τα ηλιοτρόπια του Βαν Γκογκ.

Η πιο έθνικ πλευρά της διοργάνωσης, με εκτυφλωτικά χρώματα, γεωμετρικά ή ασύμμετρα σχέδια και εντυπωσιακά κοσμήματα, έχει τίτλο «Φανταστικά ταξίδια». Περιλαμβάνει ρούχα που ο Γάλλος, αλγερινής καταγωγής, μόδιστρος εμπνεύστηκε από τους πολιτισμούς χωρών της Αφρικής, τη Ρωσία ή την Ινδία. «Απεχθάνομαι να ταξιδεύω. Αν διαβάσω ένα βιβλίο για τις Ινδίες ή αν δω φωτογραφίες της Αιγύπτου, που δεν έχω ποτέ επισκεφθεί, η φαντασία μου απογειώνεται. Αυτά είναι τα ωραιότερα ταξίδια μου», έλεγε επηρεασμένος από το βιβλίο «Ταξίδι στο δωμάτιό μου» του αγαπημένου του συγγραφέα, Ξαβιέ ντε Μεστρ.

Στο μουσείο εκτίθεται, τέλος, και η ρετρό, 40's συλλογή του με την οποία αναστάτωσε το καλοκαίρι του 1971 τον κόσμο της μόδας. Είχε σοκάρει τη γαλλική μπουρζουαζία και τον Τύπο που τη χαρακτήρισε «την ασχημότερη επίδειξη στην πόλη». Ορισμένοι δεν μπορούσαν ν'αντικρίσουν μια γυναίκα ντυμένη την ίδια στιγμή σαν μεγαλοαστή της λεωφόρου Μοντέν και σαν πόρνη του Δάσους της Βουλόνης. Παρά τις αντιδράσεις η «σκανδαλώδης» πρόταση του Ιβ Σεν Λοράν εξαπλώθηκε τάχιστα στους δρόμους του Παρισιού.

Για την είσοδο του Ιβ Σεν - Λοράν στο Petit Palais έχει βάλει το χέρι της και η πρώτη κυρία της Γαλλίας Κάρλα Μπρούνι - Σαρκοζί, μούσα για ένα διάστημα του σχεδιαστή. Η έκθεση, όπως τονίζεται, είναι υπό την αιγίδα της. * ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ΕΛΕΥΘΕΡΑ τα σχόλια σας χωρίς να είναι υβριστικά. ΔΕΝ δημοσιεύονται διαφημιστικά σχόλια.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...